De gemeente Bergen heeft adviesbureau IF Technology opdracht gegeven om de mogelijkheden van Warmte Koude Opslag en geothermie in het gebied Wells Meer in kaart te brengen.
Warmte Koude Opslag is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De locatie van Wells Meer is niet geschikt voor Warmte Koude Opslag, doordat de warmte of koude wegloopt uit de grond. Vanaf 30 meter diepte bestaat de bodem namelijk uit uiterst fijn tot matig fijn zand. Het volledige rapport over Warmte Koude Opslag is via deze link beschikbaar.
Geothermie maakt gebruik van warmte uit de diepe delen van de aarde. Wells Meer biedt mogelijke kansen voor geothermie in drie lagen in de ondergrond:
- Tussen 450 en 600 meter diepte zitten enkele dunne lagen (15-30 meter) die geschikt zijn voor geothermie. Deze lagen hebben een temperatuur van 27 tot 33 graden. Het voordeel is dat er bij deze laag geen risico op aardbevingen is. Er zijn ook nadelen voor de toepassing van geothermie op deze diepte. Zo zijn de lagen erg dun, waardoor er waarschijnlijk horizontaal geboord moet worden. Horizontaal boren is duurder dan verticaal boren. Daarnaast levert geothermie op deze diepte een lage temperatuur op, waarvoor een geschikte toepassing moet worden gezocht. Tot slot is de SDE+ subsidie pas beschikbaar vanaf 500 meter diepte. De kans bestaat dat deze wordt misgelopen.
- Tussen 880 en 970 meter diep zit een dikkere laag (140-160 meter) zandsteen. Deze laag heeft een temperatuur van 44 tot 50 graden. Deze laag is relatief ondiep, waardoor de boorkosten lager zijn en er geen risico is op aardbevingen. Het nadeel is de lagere temperatuur die deze laag oplevert. Hiervoor zal een geschikte toepassing moeten worden gezocht.
- Tussen 900 en 1900 meter diepte zit een flinke laag kalksteen. Deze laag heeft hogere temperaturen, namelijk tussen de 50 tot 80 graden. Deze temperatuur biedt meer mogelijkheden voor toepassing. Echter is er wel een risico dat er aardbevingen ontstaan.
Op basis van de resultaten van dit onderzoek gaan we op korte termijn de mogelijkheden van geothermie bespreken met de tuinders in Tuindorp. Bij voldoende animo worden de opties verder onderzocht.
Het volledige rapport voor geothermie is via deze link beschikbaar.
Nieuwsbericht delen:
Terug naar overzicht