Artikel over Energielandgoed Wells Meer in Solar Magazine

Datum: 19-03-2020

Projectmanager Arno Derks en bestuurlijk projectleider Ellen Arts zijn door Edwin van Gastel van Solar Magazine geïnterviewd over project Energielandgoed Wells Meer. 

Bergen krijgt 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’

In Bergen verrijst in de komende jaren het grootste zonnepark van Nederland. De Limburgse gemeente heeft inmiddels de wind volop in de zeilen bij de ontwikkeling van het Energielandgoed Wells Meer.

Dit energielandgoed – dat ten oosten van het Nationaal Park De Maasduinen komt te liggen – wordt 444 hectare groot. Het bestaat niet alleen uit 265 hectare aan zonnevelden, maar herbergt bij de oplevering ook windmolens en 175 hectare (nieuwe) natuur. ‘We willen dat er iets achterblijft wat optelt’, aldus projectmanager Arno Derks en bestuurlijk projectleider Ellen Arts van de gemeente Bergen.

Energieboulevard
De Energieboulevard ligt centraal in het energielandgoed en is de ontsluitingsweg van alle belangrijke functies. Het zonnepark bevindt zich onder de Energieboulevard en is toegankelijk via wandel- en fietsroutes. Het biedt niet alleen ruimte aan duurzame energieopwekking, maar ook aan natuur, educatie en recreatie. Het bezoekerscentrum is daarbij het startpunt voor een bezoek aan het Energielandgoed.

Geen versnipperd landschap
‘Wethouder Antoon Splinter mag gezien worden als founding father van het energielandgoed’, opent Derks van de gemeente Bergen het gesprek. ‘Tijdens een inspiratiereis naar het eiland Samsø, dat duurzame energie volledig omarmd heeft, is het kwartje gevallen. Zo’n 4 jaar geleden is er vanuit het voltallige gemeentebestuur – de burgemeester, de wethouders en de raadsleden – het impliciete mandaat gekomen om met het energielandgoed aan de slag te gaan. Via een motie van de VVD heeft de gemeenteraad het bestuurscollege verzocht om te zorgen dat er in de gemeente Bergen op ieder moment van de dag dezelfde hoeveelheid energie wordt opgewekt als dat er verbruikt wordt.’

‘Er worden om deze reden meerdere ontwikkelvelden met diverse opstellingen van  zonnepanelen gerealiseerd’, vult Arts aan. ‘Door bijvoorbeeld de zonnepanelen afwisselend in een zuid- en oost-westopstelling te plaatsen (red. zie kader) ontstaat er een goede balans in de energieopwekking gedurende de dag.’

Lees hier het volledige artikel ‘Er moet iets achterblijven wat optelt’ in de maart 2020-editie van Solar Magazine.

Nieuwsbericht delen:


Terug naar overzicht
Artikel over Energielandgoed Wells Meer in Solar Magazine

Initiatief van

Logo Gemeente Bergen

Onderdeel van

Logo Verduursamen