Welke mogelijkheden biedt Gemeente Bergen om te investeren in duurzaamheid?

Datum: 02-09-2020

Met het programma VerduurSAMEN2030 wil Gemeente Bergen in 2030 energieonafhankelijk zijn. Dit bereiken we door samen met inwoners en ondernemers stappen te zetten naar een duurzamer Bergen. Hoe gaan we deze ambitie om in 2030 energieonafhankelijk te zijn bereiken?

  • 20% door energie te besparen door bijvoorbeeld het isoleren van woningen en bedrijfspanden.
  • 30% door kleinschalige opwekking zoals zonnepanelen op daken.
  • 50% wordt behaald door de realisatie van het Energielandgoed Wells Meer.

Op alle drie de vlakken kunt u als inwoner bijdragen en investeren.

Stap 1: energie besparen

Investeren in het besparen van energie is altijd een goede keus. Wat u niet gebruikt, hoeft ook niet worden opgewekt. Door uw muren, dak, vloer en ramen beter te isoleren, heeft u minder energie nodig. Daarmee verlaagt uw energierekening, woont u prettiger en bereidt u zich stap voor stap voor op aardgasvrij wonen.

Stap 2: zelf duurzame energie opwekken

Een goede tweede stap is de energie die u verbruikt, zelf duurzaam op te wekken. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of een warmtepomp. Door zelf energie op te wekken, bespaart u op uw energierekening. Bent u niet in de gelegenheid om zelf zonnepanelen op uw dak te leggen? Dan kan u via een Postcoderoosregeling alsnog investeren in en profiteren van duurzame energie. Via een energiecoöperatie investeert u dan bijvoorbeeld in zonnepanelen die op een dak van een bedrijf in de buurt worden gelegd.

Investering terugverdienen

Zowel het isoleren van uw huis als zelf stroom opwekken, kost in eerste instantie geld. Maar doordat u zo uw energierekening verlaagd, heeft u er meteen maandelijks profijt van en verdient u de investering stapsgewijs terug. Vaak heeft u binnen een aantal jaar al de investering terugverdiend waarna u echt kan profiteren. Daarnaast verhogen sommige duurzame maatregelen zelfs de waarde van u huis én u draagt op deze manier natuurlijk bij aan een duurzamere samenleving.

Advies nodig?

In het Energiehuis geven we u gratis advies over hoe u uw huis het beste kunt verduurzamen en welke subsidiemogelijkheden u kunt inzetten. Onze energieadviseurs geven een onafhankelijk en vrijblijvend advies. Dit betekent dat u een objectief advies krijgt dat is toegespitst op uw persoonlijke situatie. Uiteraard bent u vrij om zelf te beslissen wat u met het advies doet .Er zijn verschillende inloopmomenten, daarnaast bent u welkom op afspraak. Meer informatie over het Energiehuis vindt u hier.

Stap 3: investering in lokale energieprojecten

Naast het investeren in een duurzamer huis, kunt u ook investeren in lokale energieprojecten zoals Energielandgoed Wells Meer. Gemeente Bergen wil op termijn inwoners de kans geven om te participeren in het Energielandgoed. Hierdoor wordt het Energielandgoed echt van, voor en door inwoners. U kunt als inwoners bijvoorbeeld participeren via certificaten. Hierdoor profiteert u van de winst uit het Energielandgoed. Gemeente Bergen onderzoekt nog hoe ze precies invulling willen geven aan de participatie. Vaak is deze vorm van investeren wel een langere termijn investering. Dit betekent dat het langer duurt voordat u uw investering terug heeft verdient en echt profijt gaat hebben van uw investering. Daar staat vaak wel een hoger rendement tegenover.

Nieuwsbericht delen:


Terug naar overzicht
Welke mogelijkheden biedt Gemeente Bergen om te investeren in duurzaamheid?

Initiatief van

Logo Gemeente Bergen

Onderdeel van

Logo Verduursamen