Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies en winst van zonneparken, maar niet in Bergen

Datum: 22-01-2021

Deze week verscheen er een artikel in het Algemeen Dagblad over buitenlandse bedrijven die op grote schaal Nederlandse zonneparken opkopen. Hierdoor gaat de winst en subsidie van deze projecten naar het buitenland in plaats van de mensen in de regio. Als Gemeente Bergen hebben we bewust gekozen om Energielandgoed Wells Meer zelf te ontwikkelen. Zo kunnen we de opbrengsten hieruit grotendeels inzetten voor de gemeenschap.

 

Van en voor Bergen

Energielandgoed Wells Meer is van en voor Bergen. Inwoners moeten mee kunnen denken over de totstandkoming van het Energielandgoed en ervan profiteren. Dit doen we door de opbrengsten van het Energielandgoed waar mogelijk in te zetten voor projecten ten gunste van de Bergense samenleving. Daarnaast wordt het in de volgende fase voor inwoners mogelijk om deel te nemen in het Energielandgoed. Dit betekent dat inwoners financieel bijdragen aan het Energielandgoed en hier op termijn ook rendement uit halen.

 

Samen investeren en profiteren

De totale investering voor het Energielandgoed is om en nabij 200 miljoen euro. 15% van de investering, ongeveer 30 miljoen, wordt gedaan met eigen vermogen. Dit is geld dat deelnemers direct zelf kunnen inleggen. Het idee nu is dat inwoners samen 50% van dit eigen vermogen kunnen inleggen. Het Energielandgoed wordt op deze manier gedeeltelijk ‘eigendom’ van de inwoners. Hoe we dit precies gaan organiseren, werken we de komende periode nog verder uit in een financieel participatieplan. Gemeente Bergen is voornemens 5 miljoen euro ter beschikking stellen in de bv. Voor het resterende bedrag van circa 10 miljoen euro heeft Gemeente Bergen buurgemeenten Venray, Gennep en Mook en Middelaar gevraagd om mee te investeren. In dit artikel leest u daar meer over.

 

Op deze manier kunnen we samen met onder andere onze inwoners en buurgemeenten het Energielandgoed realiseren en hebben we geen investering van buitenlandse partijen nodig. Zo profiteren we samen van Energielandgoed Wells Meer!

Nieuwsbericht delen:


Terug naar overzicht
Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies en winst van zonneparken, maar niet in Bergen

Initiatief van

Logo Gemeente Bergen

Onderdeel van

Logo Verduursamen