NRC: 'Een miljoen zonnepanelen in het Limburgse Bergen is slechts het begin'

Datum: 08-09-2020

NRC reist met haar serie 'Nieuwe Energie' langs nieuwe lokale projecten en plannen die laten zien hoe Nederland zich opmaakt voor een afscheid van fossiele energie. Deze week staat de serie in het teken van Gemeente Bergen, het programma VerduurSAMEN2030 en het project Energielandgoed Wells Meer. 

"Een miljoen zonnepanelen in het Limburgse Bergen is slechts het begin

Energielandgoed Het Limburgse Bergen wil in 2030 helemaal energieonafhankelijk zijn, geïnspireerd op het Deense eiland Samsø. Om dat te realiseren is een groot leeg landgoed gereserveerd. Bewoners nemen de andere helft van de energietransitie voor hun rekening.

De Limburgse gemeente Bergen denkt groot: haar Energielandgoed zal 444 hectare beslaan. Wie er straks omheen loopt, is bijna twee uur zoet. Het gebied Wells Meer, waar vier windmolens en een miljoen zonnepanelen komen, is nu on-Nederlands leeg: velden en akkers aan alle kanten, aan de horizon bosgebied en de reusachtige windmolens van de Duitse buren.

Antoon Splinter maakt met weidse armgebaren duidelijk wat na realisatie van het Energielandgoed waar zal komen te liggen. En mochten er nog twijfels zijn over de drive van de wethouder milieu en duurzaamheid, dan moet zijn knalgroene poloshirt die wegnemen. „VerduurSAMEN2030” staat erop. Over tien jaar moet de Noord-Limburgse gemeente energieonafhankelijk zijn."

Lees het gehele artikel van Paul van der Steen in NRC hier

Nieuwsbericht delen:


Terug naar overzicht
NRC: 'Een miljoen zonnepanelen in het Limburgse Bergen is slechts het begin'

Initiatief van

Logo Gemeente Bergen

Onderdeel van

Logo Verduursamen