Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend om vier velden met zonnepanelen te realiseren op Energielandgoed Wells Meer. De totale...
Datum: 30-04-2020
Woensdag 29 april is het voorontwerpbestemmingsplan met bijhorend milieueffectrapport, dat voor Energielandgoed Wells Meer is opgesteld, gepubliceerd. Het voorontwerp ligt van 30 april tot en met 10 juni ter inzage. We hadden graag een informatiemarkt georganiseerd waar u het voorontwerpbestemmingsplan kon bekijken, vragen kon stellen en eventueel een inspraakreactie kon indienen. Vanwege de coronamaatregelen is dit helaas niet mogelijk. We zetten daarom extra in op andere mogelijkheden om er voor te zorgen dat u goed geïnformeerd wordt en de kans krijgt een reactie te geven.
Waar kan ik het voorontwerpbestemmingsplan vinden?
Wilt u meer informatie of een inspraakreactie indienen?
Wat is een bestemmingsplan?
In een bestemmingsplan legt de gemeenteraad vast wat er in een gebied wel en niet mag. Het is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als inwoners en bedrijven.
Een bestemmingsplan bestaat uit drie onderdelen:
De toelichting is een inleidend stuk waarin we het gebied, het huidige bestemmingsplan en het ontwerp van het Energielandgoed op hoofdlijnen beschrijven. We geven in de toelichting ook aan met welk ander beleid we rekening moeten houden. Bijvoorbeeld vanuit de provincie, maar ook bestaand beleid binnen onze gemeente. Daarnaast beschrijven we met welke effecten op het milieu we rekening houden bij de wijziging van een bestemming. Effecten zoals slagschaduw en geluid. Deze effecten zijn uitgewerkt in het bijbehorende milieueffectenrapport (MER).
De bijlagen bij de toelichting vindt u hier.
De verbeelding is de bestemmingsplankaart. Door middel van kleuren ziet u wat de bestemming van een specifiek stuk grond is. Het grootste gedeelte van het gebied heeft de bestemming Energielandgoed. In het document waarin de regels staan, staat benoemd wat deze bestemming precies inhoudt. Het is bedoeld voor bijvoorbeeld zonnevelden, windturbines en een bezoekerscentrum. Rondom het Energielandgoed zetten we sterk in op de ontwikkeling van natuur. De gronden aan de randen van het gebied hebben dan ook de bestemming natuur. Binnen een bestemming zijn er ook nog specifieke functies. U kunt dit zien door de afkortingen die worden benoemd in de kaart. Aan de onderkant van het gebied staat bijvoorbeeld de afkorting sb-zp. Hier wordt het ZonnePark ontwikkeld waarin zonnevelden gecombineerd worden met mogelijkheden voor recreatie. De vier ronde cirkels met daarin de afkorting wt, zijn de locaties voor de windturbines. Op basis van de wensen die we hebben opgehaald in de omgeving, hebben we gekozen voor een clusteropstelling (opstelling in een vierkant) van de windturbines in plaats van een lijnopstelling. Dit wijkt af van het in december vastgestelde masterplan.
In de regels staat per bestemming concreet beschreven wat daar wel en niet mag. De tiphoogte van een windturbines mag bijvoorbeeld niet hoger dan 250 meter zijn. Zonnepanelen mogen, tenzij anders aangegeven op de kaart, maximaal 1,60 meter hoog zijn. En op de gebieden, die als bestemming natuur hebben, mogen bijvoorbeeld geen gebouwen staan.
De bijlagen bij de regels vindt u hier.
Fases bestemmingsplan
Een bestemmingsplan werken we uit in drie stappen. Hier vindt u de planning voor de huidige fase (fase 3: planfase) van het Energielandgoed waarin deze drie stappen van het bestemmingsplan zijn opgenomen. Het voorontwerp dat nu ter inzage ligt, werken we uit tot het ontwerpbestemmingsplan. Hierin nemen we alle inspraakreacties en de terugkoppeling van de commissie m.e.r., die de milieueffecten beoordeeld, zo veel als mogelijk mee. Formeel hoeven we het voorontwerp niet ter inspraak aan te bieden. Maar op basis van de gemeentelijke inspraakverordening en gezien de omvang en impact van het project kiezen we hier bewust wel voor. We willen onze inwoners zo goed mogelijk betrekken. In september organiseren we, volgens de formele procedure, een bijeenkomst om u te informeren over het ontwerpbestemmingsplan. U kunt dan ook een zienswijze indienen. We werken het ontwerp vervolgens uit tot het definitief bestemmingsplan dat we in december ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad. Het vastgesteld plan treedt na afloop van de beroepstermijn (Raad van State) van 6 weken in werking.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen via 0485-348 383 of wellsmeer@bergen.nl.